Om rasen Abessinier & Somali

Beteende

Nyfiken, livlig, snabblärd och elegant är bara några få ord som beskriver abyn. Abyn är intelligent, social, aktiv och lekfull och är väldigt hängiven till människor, de brukar nämligen välja ut en eller några få personer till deras favoriter som de ger full tillit till. Abyn är dock ingen knäkatt och du skall inte förvänta dig att den ligger tyst och lydigt då du vill det, här handlar det om vad abyn vill. Oftast följer den med dig runt i hemmet, tittar på vad du gör och följer dina rörelser. Eftersom abyn är så social kan det lätt bli ensamt om abyn lämnas på egen hand under en lång period, om ni är borta mycket så rekommenderas det en katt- eller hundkompanjon. Abyn är rätt kända för att lätt komma överens med hundar! Somali är abessinierns kusin och det enda som skiljer de åt är pälslängden, beteende och temperament är identiska.

 

Vad är det för skillnad på abessinier (aby), abessinier variant (aby var) och somali (som)?

Det är endast pälslängden som skiljer de åt. Gemensamt för pälsen är färgen, dubbel eller trippel tickning, vilket betyder att varje hårstrå har två eller tre färgband

Aby: kort, spänstig och tätliggande päls. Lång och korthårig svans som är avsmalnande mot tippen.

IMG_4812

Yuna, Aby n


Aby var: när en somali och en abessinier paras blir ungarna oftast varianter, alltså en abessinier som bär på långhårsanlaget. Anlaget är recessivt, vilket innebär att det behövs två långhårsgener (en från varje förälder) för att ungarna ska bli somali. Har oftast lite längre och mjukare päls än abessinier, men inte lika lång päls som somalin. Lång och korthårig svans som är avsmalnande mot tippen.

cropped-kiara-1.jpg

Kiara, Aby var n

thumbnail_IMG_2858

Minou (f.d Apollo), Aby var a


Som: semilång, silkeslen och mjuk päls. Svansen är lång, buskig och fluffig. Somalin har rikligt med päls runt halsen som en krage och även på bakbenen, gärna tofsar på öronen. Somalin är ett resultat av en parning mellan två abessinier som båda bar på långhårsgenen, alltså är somalin ingen mutation eller hybrid av abessinier och någon annan långhårig kattras.

thumbnail_IMG_0863

Luna, Som a

Leia & Luke 10 veckor gamla, Som n

Exempel på parningar:

Aby + Aby = Aby

Aby + Aby var = Aby var och Aby

Aby + Som = Aby var

Aby var + Som = Aby var och Som

Aby var + Aby var = Som

Som + Som = Som

 

Utseende

Abessiniern har ett vilt och uttrycksfullt utseende, dess karakteristiska drag är tickad päls vilket betyder att varje hårstrå har två eller fler färgband vilket gör rasen unik. Somalin är sig lik, det enda som skiljer de åt är att pälsen är halvlång. Kroppen är medelstor, slank och muskulös, de älskar att klättra och hoppa högt! De är duktiga på att underhålla sig själva med lek och påhitt. Rörelsen är elegant med långa slanka ben och en lång svans som är avsmalnande mot tippen. Somalin har en stor pch fluffig svans som påminner om en rävs. Ögonen är mandelformade med en eyeliner som följer runt ögonen. Det ska vara en god bredd mellan öronen. Färgen på ögonen kan vara: bärnstensgul, gul eller grön.

Pälsen tickning är unik för rasen, den mörkaste färgen finns alltid längst ut på stråt och är kattens grundfärg. De har en bottenfärg som är ljusare.

Färgen på pälsen kan variera men de vanligaste färgerna är:

Viltfärgad (Ruddy, n): är den traditionella grundfärgen. Här är det en tickning från gyllenbrun på bas till svart på toppen.ruddy

Sorell (Red, o): tickning från ljus aprikosfärgad bas till varm koppar- och/eller chokladfärg på toppen .

sorrel

Blå (Blue, a): tickning från beige, svag rosa bas till mörkblå eller blågrå på toppen. Anses vara en utspädning av färgen vilt.

blue

Fawn (Fawn, p): tickning från varm, krämig beige bas till mörkare beige. Anses vara en utspädning av färgen sorell.

fawn

Silverfärger

Silver är en dilution (utspädning ) av de fyra originalfärgerna och betecknas med s. Silverfärgen har en vit bas och om man stryker pälsen med tummen ska en ljus botten skymta.

Svartsilver (ns): viltfärg med silveranlag. Idealiskt sett skall bottenfärgen vara rent vit med svart och vit ticking. Ibland har den vita färgen inslag av olika nyanser av rödbrunt, något som kallas rufism.

 

Sorellsilver (os): sorrelfärgad med silveranlag. Katten skall ha en rent vit bottenfärg och pälsstråna är tickade i en färg som påminner om kanel eller chokladbrunt. Rufism är vanligt men syns inte lika mycket som hos svartsilver.

 

Blåsilver (ns): blåfärgad med silveranlag. Har en silvervit bottenfärg med mörk stålblågrå ticking.

 

Fawnsilver (ps): fawnfärgad med silveranlag. Ovanlig färgvariant som ska ha rent silvervit bottenfärg och varmt beige ticking.

 

Källor:

http://aksumabyssinians.com/abys.html 

http://www.abysomali.se/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=66

http://www.abysomali.se/index.php?option=com_content&view=article&id=65&Itemid=71

http://www.burkesbackyard.com.au/fact-sheets/pets/pet-road-tests/cats/abyssinian-cats/#.V9ZSVSOyOko

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s